Stentleme Nedir?

Stent başlıca üç amaçla kullanılır;

  1. En sık kullanılma amacı, daralmış olan damarı genişletmektir. Stent, yerleştirildiği bölgede devamlı olarak hafızasına verilen çapa ulaşmaya çaılşarak daralmış damarın duvarlarını dışarıya doğru genişletir.
  2. Tedavi amacıyla anevrizma içerisine yerleştirilen koil, vb malzemenin damar içerisine taşmasını engellemek amacıyla bu bölgeye yerleştirilir. Darlıklarda kullanılan stentlerden farkı, damar duvarını dışarıya doğru genişletmek için fazla bir kuvveti olmamasıdır.
  3. Anevrizma tedavisi amacıyla, anevrizmanın olduğu segmentte damar içerisine yerleştirilen çok sık örgülü stentler damar içerisindeki akımın anevrizmaya girmesini engeller.


Stentleme tanımı, anjiografi yöntemi kulllanılarak damar içerisinde istenilen bölgeye kateterle ulaşılarak bu bölgede stentin açılarak bırakılmasıdır. Damar içine yerleştirilen bir stentin tekrar çıkarılması söz konusu değildir.

Stentin istenilen bölgede bırakılması 2 şekilde gerçekleştirilebilir:

  1. Balonla genişleyen stentler, gönderme kateterinin uç bölümündeki balonun üzerine büzüştürülerek tutturulmuştur. Balonlu kateterin ucundaki balona sarılı olarak, kateterle birlikte istenilen bölgeye ulaşıldığında, balon geçici olarak şişirilir . Balonla birlikte istenilen çapa genişleyen stent, balon söndürüldükten sonra burada devamlı dışaarıya genişleme eğiliminde olarak sabit kalır. Balon söndürülüp kateter geri alınsa dahi, stent burada kalacaktır.
  2. Kendi genişleyen stentler, hafızasına belkirli bir çap verilmiş olan stent büzülerek kateterin içerisine yerleştirilmiştir. Kateter içerisindeki bir telin üzerinde bulanan stent, istenilen yere ulaşıldığında tel sabit tutularak kateterin geri çekilmesi ile kateter ucundan çıkarak açılır ve damar duvarına uygun şekilde genişler. Kullanım amacına uygun olan kuvvetle damar duvarını dışarıya doğru iterek damara tutunur. Bu stentlerin de takıldıktan sonra çıkarılması mümkün değildir.